luni, 14 septembrie 2009

"pacienţii cu psoriazis sever .."

mam uitat pe net si am ramas masca de ce am citit e adevarat?

Există, conform literaturii de specialitate internaţionale, o legătură între psoriazis (psoriasis în limba engleză şi franceză) şi dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancer de piele.

Astfel, într-un articol apărut în anul 2001 a fost evidenţiat faptul că pacienţii cu psoriazis sever au un risc de a dezvolta un cancer (tumoare malignă) de circa două ori mai mare comparativ cu populaţia generală, în timp ce aceia a căror psoriazis era mai puţin sever prezentau un risc de 1,1 mai mare. Dintre tipurile de cancer cele mai frecvent întâlnite au fost limfoamele, cancere din sfera hematologiei, şi diverse tipuri de cancere cutanate, de piele, de tip non-melanom. Cauzele acestei asocieri mai frecvente, conform autorilor respectivi, nu a fost pe deplin elucidată, autorii menţionând faptul că pacienţii cu psoriazis sever, şi implicit care necesită un tratament pe cale generală, au un risc mai mare de a dezvolta un cancer. (Archives of Dermatology, 2001).

De asemenea, un alt posibil factor de risc în dezvoltarea cancerului de piele la pacienţii cu psoriazis este expunerea necontrolată şi excesivă la soare. Expunerea la radiaţiile ultraviolete naturale are un efect benefic asupra leziunilor de psoriazis, cu dispariţia acestora, dar unii pacienţi în dorinţa de a se vindeca mai repede şi pe un termen cât mai îndelungat sau alţi pacienţi cu o predispoziţie familială de a dezvolta diverse forme de cancer au un risc crescut pentru cancer de piele, de tip carcinom bazocelular (bazaliom) sau spinocelular (spinaliom).

De asemenea, şi PUVA este asociată cu un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer, dar există o serie de factori de risc asociaţi la acest tratament care cresc riscul de apariţie al unui cancer cutanat. Aceşti factori de risc sunt expunerea la arsenic în antecedente, expunerea la radiaţii ionizante, precum şi fototipurile cutanate I şi II. (Journal of American Academy of Dermatology, 1993).


Concluziile practice care se desprind din acestea sunt următoarele:
1. tratamentul trebuie să fie astfel condus astfel încât să se evite apariţia unor forme de psoriazis sever,
2. pacienţii trebuie permanent să identifice factorii declanşatori şi agravanţi ai psoriazisului şi să întreprindă măsuri active de îndepărtare sau corectare a acestora,
3. pacienţii care urmează un tratament pe cale generală sau PUVA (psoralen şi ultraviolete A) sau cu UVB (ultraviolete B) trebuie să se prezinte periodic la control de specialitate şi să efectueze investigaţiile de laborator recomandate,
4. pacienţii – bărbaţi care urmează terapia de tip PUVA în timpul expunerii trebuie să aibă organele genitale protejate,
5. având în vedere riscul de cancer de piele, periodic (la două – trei luni) este recomandat un autocontrol al întregului tegument.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu